«Du har akkurat vært hos fastlegen din der du har fått beskjed om at du har for høyt blodtrykk. I tillegg til at du trenger å endre livsstil, har du fått vite at du også må begynne på en blodtrykkssenkende medisin. En konsultasjon kan gå fort, og ofte dukker spørsmålene opp etterpå. På vei hjem kommer du på en rekke ting du glemte å spørre om. Hvor farlig er egentlig høyt blodtrykk? Hvor lenge må du gå på medisinene, og kan de ha bivirkninger? Hva er sannsynligheten for at blodtrykket vil bli normalt igjen?»
Som pasient skal du kunne forvente balansert og pålitelig informasjon, som for eksempel om behandlingen er medisiner og kirurgi eller ernæring og livsstilstiltak. Dette vil gi deg et godt grunnlag for å ta en informert beslutning.
Selv om det er behandleren din (og annet helsepersonell) som har ansvaret for at du er godt nok informert, kan det likevel være lurt at du selv også deltar aktivt i konsultasjonen. Ved å stille spørsmål får du mer kunnskap, og det kan dessuten forhindre at du føler deg usikker på grunn av ubesvarte spørsmål etter konsultasjonen. Dette er viktig for din opplevelse av trygghet og følelse av kontroll over eget liv, men det er også viktig for å kunne ta vare på egen helse.
Nedenfor finner du seks grunnleggende spørsmål det kan være nyttig å få svar på når du lurer på om en undersøkelse eller behandling er riktig for deg.
Ved undersøkelse:
Ved behandling:
(Kilder: Holmes-Rovner et al. 2001, Irwig et al. 2008, IPDAS 2005)
Hva er viktig for deg?
Pålitelig og balansert kunnskap er nødvendig for å kunne ta en informert beslutning, men kunnskap er ikke alt!
En helsebeslutning innebærer også en vurdering av hva som er viktig for deg, og hva dine verdier og preferanser er.
Skolemedisin eller alternativ medisin?
Å velge behandling handler om å vurdere fordelene og ulempene, uavhengig av behandlingens «opprinnelse».
Hva er egentlig en undersøkelse?
Vi skiller mellom to typer undersøkelser:
1. diagnostiske tester
2. masseundersøkelser